Door Aphra Kooijman
Wil je weten hoe je je verdere loopbaan invulling kan geven? Of ervaar je een disbalans tussen werk en privé met alle gevolgen van dien? Hoe minuscuul of levensontwrichtend je (werkgerelateerde) probleem ook is, er zijn coaches in overvloed die jou met hun expertise in de goede richting kunnen helpen – althans, dat wordt je beloofd. Maar een toenemend aanbod leidt helaas ook tot verschillen in kwaliteit. En daar kunnen serieuze risico’s aan vastkleven. Waar moet je op letten bij het kiezen van jouw coach?
Het aantal coaches is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Om een beeld te geven: het aantal bedrijven dat een vorm van coaching aanbiedt, is in vijf jaar toegenomen van 38.000 naar 63.000. Dat komt neer op een toename van 66%. Het aantal lifestylecoaches is in diezelfde tijd bijna verviervoudigd (Kamer van Koophandel, 2019, 2020).
Coach of therapeut?
De prevalentie van overspannenheid is de afgelopen jaren toegenomen en verwacht wordt dat deze stijging de komende jaren verder zal doorzetten (Volksgezondheidenzorg.info, 2021). Overspannenheid is een serieuze, stress-gerelateerde aandoening. Om er vanaf te komen, is het belangrijk dat je leert omgaan (copen) met deze stress. Daar heeft iemand vaak hulp bij nodig. Dat het aanbod van coaches groeit, komt wat dat betreft dus goed uit.
Maar, bedenk dat er vele soorten hulpvragen bestaan – en dus ook vele soorten hulp. Een coach kan de een helpen, maar de ander misschien niet. Een goede coach biedt niet voor elke hulpvraag een oplossing.
Naar wie je het beste kunt toestappen, hangt af van de ernst en vorm van datgene waar jij hulp bij wilt. Vermoed je dat je te maken hebt met (ernstige) klachten van angst, depressie of burn-out? Dan is het beter om naar een therapeut te gaan. Een therapeut zal samen met jou naar het onderliggende probleem zoeken en kijkt daarbij veelal naar jouw verleden. Een coach kijkt, in tegenstelling tot een therapeut, vooral naar de toekomst. Een coach helpt je met het vergroten van het zelfvertrouwen en denkt met je mee over hoe je jouw kwaliteiten maximaal kunt benutten (Hart, Blattner & Leipsic, 2001; NOBCO, 2004). Wil je je dus verder ontwikkelen in je carrière, maar weet je niet hoe? Dan kan een coach jou daar misschien goed in bijstaan.
Risico’s
Een gevaar schuilt in het feit dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het beroep van psychiater of psychotherapeut, het beroep van coach géén beschermd beroep is. Met andere woorden: iedereen die coach wil worden, kan zichzelf als coach op de markt zetten. Hierdoor is niet altijd zicht op de werkzaamheden van een coach. Het kan daardoor voorkomen dat een coach niet volgens op wetenschap gebaseerde richtlijnen werkt.
Ook is niet elke coach in staat om bepaalde “rode vlaggen”, behorende bij diepere, pathologische problematiek, te herkennen. Als een cliënt tegen zijn coach zegt dat hij of zij de enige is die om hem geeft, dan is dat reden tot zorg. Als een coach dit niet herkent en niet de juiste vragen stelt en daarmee het probleem niet onder controle brengt, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren voor de cliënt en/of resulteren in onnodig lang herstel (Hart, Blattner & Leipsic, 2001).
Kies de juiste coach!
Betekent dit dat de meeste coaches geen nut hebben? Zeker niet: het kan heel waardevol zijn om jouw hulpvraag voor te leggen aan een objectieve partij. Maar dan wel eentje met de juiste tools in huis. Belangrijk is dus vooral dat je de juiste coach kiest. Een professionele coach voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en weet bovendien wanneer hij of zij jou beter kan doorverwijzen naar een ander soort hulpverlener. Let er daarom goed op of een coach geregistreerd is en/of een gedegen opleiding heeft gedaan. Dan ben je in goede handen en wordt jouw besluit om naar een coach te stappen ook écht een stap vooruit.
Op zoek naar een coach? MCG biedt een netwerk van gespecialiseerde coaches. Coachingtrajecten zijn zowel één-op-één als in teamverband mogelijk. MCG's arbeids- en organisatiepsychologen zijn geregistreerd en werken volgens de richtlijnen. MCG werkt daarnaast uitsluitend met gevalideerde instrumenten.
MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024